Contact? info@verbeterjewebsite.nl
3 minuten leestijd

Wat is Google Search Console? Dit is wat je moet weten

Foto van Roy Kooiman

Roy Kooiman

Website Expert

Nog niet bekend met Google Search Console? In dit artikel leggen we je graag de basics uit.

Wat is Google Search Console?

Google Search Console is onderdeel van Google en is een gratis tool waarmee je de prestaties en positie van je website kunt bijhouden en onderhouden. Ook kun je in Google Search Console problemen oplossen die te maken hebben met de zichtbaarheid van je website in de zoekresultaten. Dankzij de tool kun je meer inzicht krijgen in de manier waarop Google je website ziet. Hiermee krijg je meer inzicht in de prestaties van jouw website, waardoor je deze gemakkelijker kunt verbeteren.

Wat kun je inzien met Google Search Console?

Met Google Search Console kun je inzicht krijgen in verschillende functionaliteiten van je website. Hieronder geven we je graag een overzicht van de onderdelen waar Google Search Console je inzicht in kan geven:

  • De bevestiging dat je website vindbaar is voor Google
  • Problemen in de indexering of het aanvragen van een nieuwe indexering voor nieuwe of herziene content
  • Inzage in hoe en op welke zoekopdrachten je website wordt weergegeven in Google Zoeken
  • Inzage in het aantal gebruikers dat doorklikt naar jouw website vanuit Google Zoeken
  • Het ontvangen van meldingen wanneer er problemen op je website worden gesignaleerd
  • Inzage in de websites die naar jouw website linken
  • Het oplossen van problemen met zoekfuncties

Voor wie is Google Search Console

Google Search Console is nuttig voor iedereen die belangen heeft bij een goede ranking en werking van de website. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfseigenaren, SEO-specialisten of marketeers, websitebeheerders en webontwikkelaars.

Wat heb je nodig voor het gebruik voor Google Search Console

Voor het gebruik van Google Search Console heb je in de eerste plaats uiteraard een Google Account nodig. Na het aanmaken van je Google Account, open je Search Console. Om ervoor te zorgen dat Google de benodigde data van jouw website kan verkrijgen, moet er eerst een koppeling tussen jouw website en Google Search Console worden gemaakt. Deze koppeling kan op verschillende manieren gemaakt worden. Hieronder zetten we de mogelijkheden voor je op een rij:

  • Het uploaden van een HTML bestand naar je website
  • Het toevoegen van een meta-tag aan de website
  • Het koppelen van een DNS-record aan Search Console
  • Het koppelen van je Google Analytics account
  • Het gebruiken van Google Tag Manager

De verschillende onderdelen van Google Search Console

Nadat je Search Console succesvol hebt gekoppeld aan jouw website, is het tijd om aan de slag te gaan. Aan de linkerzijde van Google Search Console vind je een menu met daarin de volgende onderdelen:

Overzicht

Onder het kopje overzicht vind je een globaal overzicht van de prestaties van jouw website. Hier vind je een overzicht van de belangrijkste statistieken en eventuele foutmeldingen

Prestaties

Het onderdeel Prestaties geeft je een overzicht van hoe jouw website wordt weergegeven in de zoekresultaten van Google.

URL-inspectie

Met URL-inspectie kun je specifieke informatie opvragen over een bepaalde URL van jouw website. Tijdens deze inspectie krijg je inzage in of de URL wel geïndexeerd is en of Google de website kan crawlen. (Crawlen is het proces van het doorzoeken van een website door een zoekmachine). Ook kun je dankzij deze tool een indexering van jouw website aanvragen. Iets wat erg nuttig is, wanneer je de content van jouw website met regelmaat vernieuwd.

Index

Het kopje Index bestaat uit twee onderdelen, het eerste onderdeel is het submenu Dekking. Hier kun je terecht voor de huidige status van de indexatie van jouw website en een overzicht van de opgespoorde problemen. Het andere onderdeel is het submenu Sidemap. In dit onderdeel voer je de url van de sitemap van jouw website in. Hierdoor is het voor Google makkelijker om je website te indexeren.

Optimalisaties

Het onderdeel optimalisaties geeft inzicht in de mobiele bruikbaarheid van je website. Aangezien de meeste gebruikers een website vanaf een mobiele telefoon bekijken, is het van belang dat je website over een mobiele versie beschikt. In het onderdeel Optimalisatie vind je een overzicht waarop je per pagina kunt zien hoe goed deze scoort op het gebied van mobiele bruikbaarheid.

Beveiligingsproblemen en handmatige acties

Onder dit kopje vind je een overzicht van de door Google gevonden problemen in de veiligheid van de website. Het onderdeel handmatige acties is er voor het bestraffen van websites die de zoekresultaten oneerlijk proberen te manipuleren, om op deze manier een gunstigere positie in Google te kunnen verkrijgen.

Links

Bij het onderdeel links vind je een overzicht van interne en externe pagina’s die een link naar jouw website bevatten en met welke tekst deze links naar jouw website verwijzen.

Was dit artikel nuttig?
JaNee