DNS, het is een veelgehoorde term in de online wereld. Toch zijn maar weinig mensen zich bewust zijn van het bestaan ervan, laat staan wat de exacte betekenis ervan is. Tijd voor verandering dus.

Wat is DNS?

De afkorting DNS staat voor Domain Name System. Simpel gezegd zorgt deze functie ervoor dat internetverkeer gekoppeld wordt aan webservers. Het vertaalt een domeinnaam van een website naar een IP-adres. DNS wordt ook wel gezien als het telefoonboek van het internet. Het verbindt apparaten aan elkaar en vertaalt mensvriendelijke domeinnamen naar computervriendelijke IP-adressen. Zonder deze vertaalfunctie zou je het IP-adres van elke website moeten weten. Een vrij onmogelijke opgave waar je natuurlijk niet op zit te wachten.

Hoe werkt DNS?

Het klinkt vrij simpel, een vertaalsysteem dat domeinnamen omzet in IP-adressen. Toch ligt het een stukje gecompliceerder. Wanneer je als gebruiker een domeinnaam, oftewel een URL invoert in een webbrowser, vraagt je computer aan de modem om een ‘resolver’ te starten. Jouw computer heeft namelijk nog geen idee waar de website zich bevindt. Een resolver is een zoekprogramma dat de URL aan een IP-adres koppelt. De resolver gaat vervolgens op zoek naar de juiste website. Hierbij kijkt de resolver eerst naar de domeinextensie. Oftewel, hetgeen wat er achter de naam van jouw website staat. Dit kan .com of .nl zijn, maar kan bijvoorbeeld ook .shop of .eu zijn.

Wanneer de juiste domeinextensie gevonden is, gaat de resolver op zoek naar de beheerserver van de desbetreffende domeinextensie. Wanneer de beheerserver gevonden is, vraagt de resolver waar de nameserver van de desbetreffende domeinnaam te vinden is. Dit is van belang, omdat deze server alle DNS-gegevens van de de website bevat. Zo dus ook het IP-adres.

Vervolgens komen we aan bij de laatste stap. In deze stap neemt de resolver het IP-adres mee naar jouw modem. Deze geeft vervolgens de informatie door aan jouw computer en je browser, die op zijn beurt weer het IP-adres verzoekt om de domeinnaam van de website weer te geven.

 

De verschillende soorten DNS-records

Wanneer je iets wilt aanpassen aan je DNS-records is het van belang dat je de verschillende soorten DNS-records van elkaar kunt onderscheiden.

Hieronder gaan we graag wat dieper in op de verschillende type DNS-records:

A-record

Het A-record zorgt ervoor dat jouw domeinnaam gekoppeld is aan een IP-adres. Bij dit type DNS-record kun je enkel het IP-adres wijzigen.

CNAME

Wil je een domeinnaam aan een andere domeinnaam koppelen? Dan maak je gebruik van een CNAME. Dit is het geval wanneer je bijvoorbeeld een subdomein hebt, die je wilt koppelen aan je ‘hoofddomein’. In theorie zou je voor ieder afzonderlijk domein een A-record aan kunnen maken, maar dit is erg foutgevoelig wanneer je aanpassingen wilt doorvoeren. De CNAME kopieert als het ware het doel van de A-record. Waar je bij een A-record te maken hebt met IP-adressen, werkt de CNAME met een domeinnaam.

Simpel gezegd komt het er dus op neer dat wanneer je bij een A-record een aanpassing wilt doorvoeren, je dit handmatig moet toepassen bij alle verschillende domeinnamen. Wanneer je hier één foutje in maakt, kan dit al grote gevolgen hebben voor de werking van de website. Bij CNAMES is dit niet het geval. Hier werkt het zo dat wanneer jij een aanpassing in het A-record doorvoert, dit bij de subdomeinen automatisch mee verandert.

MX-record

Een MX-record verschilt in theorie weinig van de CNAME. Toch is er één belangrijk verschil. Een MX-record is namelijk bestemd voor je mailadres. Wanneer een mail verzonden wordt naar jouw mailadres, wordt er ook in dit proces gebruik gemaakt van een resolver. In dit geval gaat de resolver enkel op zoek naar de MX-records. Omdat mailadressen en domeinnamen vaak op verschillende servers staan, is de kans groot dat wanneer je hierbij gebruik zou maken van een CNAME de resolver het record niet kan vinden, omdat het MX-record en de CNAME zich op verschillende servers bevinden.

Namen

Hierbij hebben we het niet over je domeinnaam, maar over het gedeelte vóór je domeinnaam. Denk bijvoorbeeld aan shop.domeinnaam.nl, maar ook aan het www gedeelte voorafgaand aan de domeinnaam. Al deze namen moeten worden opgegeven.

Waarde

Dit is waar de domeinnaam naartoe verwijst wanneer iemand jouw website intypt in de zoekbalk.

TTL

Deze afkorting staat voor ‘Time To Live’ en geeft aan hoe lang de DNS-records van jouw domeinnaam bewaart worden door de internetprovider. Wanneer de internetprovider deze gegevens bewaart, hoeft de resolver het eerder omschreven stappenplan namelijk niet te doorlopen, wat een gunstige invloed heeft op de laadtijd van de website.