Contact? info@verbeterjewebsite.nl
3 minuten leestijd

Wat betekent het slotje naast de adresbalk?

Roy Kooiman

Roy Kooiman

Eigenaar

Het welbekende slotje naast de adresbalk, wat is het en wat doet het?

Secure Socket Layer (SSL) welke de https-verbinding mogelijk maakt is een internetbeveiligingsprotocol dat wordt gebruikt om websitegegevens te beveiligen. Sinds 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) ingevoerd. Dat betekent dat in de hele Europese Unie (EU) deze privacywetgeving geldt. De AVG vereist het gebruik van een SSL certificaat op uw website als u op de een of andere manier gebruikersgegevens verzamelt. Ook bij Google zijn er een aantal veranderingen geweest waardoor SSL-certificaten noodzakelijk zijn geworden voor websites.

https met groene slotje

 

Wat is SSL?

SSL is een protocol voor gegevensoverdracht dat websites gebruiken om verbindingen met gebruikers te beveiligen. U gebruikt SSL al vrijwel elke dag dat u internet gebruikt. Telkens wanneer u ‘https’ ziet in de link naast het websiteadres in uw adresbalk, is uw verbinding beveiligd met SSL. Ook deze website maakt gebruik van SSL om uw verbinding te beschermen!

 

Wat doet SSL?

Kortom, wat SSL doet, is ervoor zorgen dat de gegevens tussen uw browser en de webserver niet kunnen worden gestolen of mee kunnen worden geknoeid. Wanneer de twee computers verbinding maken, wordt een digitale coderingssleutel tot stand gebracht. Alleen de twee computers, de server en uw pc/smartphone/tablet, kunnen de informatie decoderen die tussen de twee sites wordt verzonden. Dus in het kort is het een veilige manier om verbinding te maken met uw websitebezoekers.

 


Waarom is SSL belangrijk?

Als u klantinformatie of betalingen via uw website laat lopen, is SSL absoluut noodzakelijk. Als u betalingsinformatie zonder SSL gebruikt, is de informatie van uw klant niet versleuteld. Als gevolg hiervan reizen uw gegevens over het internet en staan ​​ze wijd open voor hackers en andere kwaadwillende om deze informatie te stelen.

SSL beschermt ook tegen andere vormen van hacking en aanvallen, waaronder spoofing. In het geval van spoofing, doet een andere website zich voor als u, welke dan de gebruikersgegevens steelt.

Nog een reden waarom u een SSL-certificaat toe moet voegen aan uw website: zoekverkeer, ofwel vindbaarheid van uw website op het internet. Met het wijdverbreide gebruik van Google Chrome, dat momenteel ongeveer 64,1% van het marktaandeel van de webbrowser in handen heeft, zijn de veranderingen in de manier waarop SSL-beveiligde websites worden behandeld uiterst belangrijk voor website-eigenaren. De melding ‘Niet beveiligd’ naast uw domeinnaam kan een negatieve reactie op uw bezoekers hebben. Een SSL-certificaat is een eenvoudige maar belangrijke vertrouwensfactor op het internet en als u het vertrouwen van uw gebruikers niet heeft, kan dit ernstige gevolgen hebben voor uw websiteverkeer.

Worden er formulieren of nieuwsbrief aanmeldingen gebruikt op uw website? Dan is SSL voor een https-verbinding verplicht.


De melding “Niet beveiligd”

U bent deze melding vast wel eens tegen gekomen tijdens het browsen over het internet. De rode waarschuwing ‘Niet beveiligd’ is voldoende om sommige gebruikers af te schrikken en er voor te zorgen dat ze niet meer zullen terugkeren. Als u in 2020 een website heeft, moet u een SSL-certificaat gebruiken. Zowel voor uzelf, maar eigenlijk belangrijker: voor de websitebezoeker.

Niet beveiligd melding


Hoeveel kost een SSL-certificaat?

In 2016 waren SSL-certificaten nog rond de 30-50 euro per jaar. Tegenwoordig maakt Let’s Encrypt goedkope SSL-certificaten voor een beveiligde https-verbinding mogelijk. Let’s Encrypt is een organisatie die zich toelegt op het uitbreiden van SSL-toegang voor het internet. In onze webhosting pakketten zitten dan ook gratis SSL-certificaten inbegrepen. Heeft u een WordPress website? Dan verzorgen wij het gehele proces om SSL te activeren op uw website.


Conclusie

SSL is een vereiste voor alle websites. En nu u weet wat SSL is, waar het voor dient en welke voordelen het biedt, is het zaak om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Zorg direct voor versleuteling van uw bezoekersgegevens. Neem contact met ons op, wij regelen het voor u!

Was dit artikel nuttig?
JaNee