Contact? info@verbeterjewebsite.nl
2 minuten leestijd

Hoe zoekmachines uw website ophalen

Roy Kooiman

Roy Kooiman

Eigenaar

Het is duidelijk dat SEO meer tijd nodig heeft om resultaten op te leveren dan ooit tevoren. Iedereen wilt tegenwoordig goed gevonden worden in Google, maar hoe werkt dit? En hoe gaat dit in zijn werk?

Naarmate meer en meer websites worden ontwikkeld en strijden om aandacht, hebben zoekmachines deze groei moeten bijhouden terwijl ze zich nog steeds moeten concentreren op het leveren van de meest relevante inhoud voor een gebruiker. Daarom is het belangrijk om een ​​goede basis te hebben voor hoe het zoeken werkt om ervoor te zorgen dat uw site zo zoekmachinevriendelijk mogelijk is.

Op basisniveau zijn er drie sleutelprocessen bij het leveren van zoekresultaten die we behandelen; crawlen, indexeren en rangschikking.


Crawling

Crawling is het proces waarbij zoekmachines bijgewerkte inhoud op internet ontdekken, zoals nieuwe sites of pagina’s, wijzigingen aan bestaande sites en dode links.

Om dit te doen, gebruikt een zoekmachine een programma dat kan worden aangeduid als een ‘crawler’, ‘bot’ of ‘spin’ (elke zoekmachine heeft zijn eigen type) dat een algoritmisch proces volgt om te bepalen welke sites moeten worden gecrawld en hoe vaak.

Wanneer de crawler van een zoekmachine door uw site navigeert, detecteert en registreert hij ook alle links die hij op deze pagina’s vindt, en voegt deze toe aan een lijst die later wordt gecrawld. Zo wordt nieuwe inhoud ontdekt.Indexeren

Zodra een zoekmachine alle pagina’s heeft verwerkt die het doorzoekt, stelt het een enorme index samen van alle woorden die het ziet en hun locatie op elke pagina. Het is in wezen een database met miljarden webpagina’s.

Deze geëxtraheerde inhoud wordt vervolgens opgeslagen en de informatie wordt vervolgens georganiseerd en geïnterpreteerd door het algoritme van de zoekmachine om het belang ervan te meten in vergelijking met vergelijkbare pagina’s.

Servers over de hele wereld geven gebruikers bijna onmiddellijk toegang tot deze pagina’s. Het opslaan en sorteren van deze informatie vereist veel ruimte en zowel Microsoft als Google hebben elk meer dan een miljoen servers.


Rangschikking

Zodra een trefwoord in een zoekvak is ingevoerd, zullen zoekmachines zoeken naar pagina’s in hun index die het dichtst bij elkaar komen; aan deze pagina’s wordt een score toegekend op basis van een algoritme dat bestaat uit honderden verschillende classificatiesignalen.

Deze pagina’s (of afbeeldingen en video’s) worden vervolgens aan de gebruiker getoond in volgorde van score.

Om ervoor te zorgen dat uw site goed scoort op pagina’s met zoekresultaten, is het belangrijk ervoor te zorgen dat zoekmachines uw site correct kunnen crawlen en indexeren, anders kunnen ze de inhoud van uw website niet correct rangschikken in zoekresultaten.

Om u nog meer een basisintroductie van dit proces te geven, is hier een handige video van Google die het redelijk goed uitlegt (in het Engels). Elke zoekmachine volgt een vergelijkbare methode.

YouTube video

Was dit artikel nuttig?
JaNee