E-mail bestaat al enige tijd maar heeft de manier waarop we communiceren fundamenteel veranderd. Van bomen besparen tot kosten besparen, e-mail heeft de wereld ten goede veranderd. In 2019 werden er maar liefst 294 miljard mailtjes ontvangen en verstuurd. Maar hoe is deze technologie eigenlijk ontstaan?

 

De oorsprong van e-mail

De eerste e-mail werd verzonden door een computeringenieur bij ARPANET. Hij stuurde een sms naar de computer van zijn collega met het ‘@’ symbool om de gebruiker van de computer te scheiden, zoals hans@voorbeeld.nl. Vroeger kon e-mail alleen worden gebruikt om berichten naar verschillende gebruikers van dezelfde computer te sturen. Met internet konden computers over de hele wereld met elkaar communiceren en bereikten e-mails binnen enkele seconden de inbox.

 

Wat is e-mail?

E-mail is slechts een stukje tekst – een tekstdocument dat van de ene computer naar de andere kan worden verzonden. Ja, zelfs de bijlagen zoals jpg, video’s, pdf, enz. Worden allemaal naar tekst geconverteerd en vervolgens via internet verzonden.

Omdat het een tekstdocument is, heeft het zijn eigen indeling. Meestal worden e-mails opgeslagen als .eml-bestanden.

Een mailclient zoals bijvoorbeeld Outlook of Gmail. Zet deze indeling (code) om in een mooie e-mail in leesbaar formaat.

 

E-mailtraject van afzender naar ontvanger

Wanneer u een e-mail opstelt en op de verzendknop klikt, leest uw e-mailclient (Outlook, Gmail, enz.) Alle informatie uit, zoals het e-mailadres van de afzender, het e-mailadres van de ontvanger, onderwerp, e-mailinhoud, bijlagen en converteert deze naar een e-mail tekst formaat.

 

SMTP

Om e-mail te kunnen verzenden, moet de e-mailclient communiceren met een ander programma, genaamd ‘MTA – Mail Transfer Agent’ op de verzendende server. Servers zijn niets meer dan computers die over het internet draaien waar men mee kan communiceren.

SMTP wordt “eenvoudig” genoemd, omdat het uit slechts een paar trefwoorden bestaat (5 om precies te zijn, namelijk – HELO, MAIL VAN, RCPT, DATA en QUIT). Door alleen deze 5 sleutelwoorden te gebruiken, kan het elk type e-mail van de ene computer naar de andere overbrengen. Het werd opzettelijk eenvoudig gemaakt door de ontwikkelaars, omdat de ervaringen uit het verleden hebben aangetoond dat een protocol dat minder opties gebruikt, betrouwbaarder is en langer mee gaat.

Er waren echter een paar dingen die niet werden aangepakt, zoals authenticatie. Dus om SMTP uit te breiden en tegelijkertijd achterwaarts compatibel te houden, werd ESMTP (Extended SMTP) geïntroduceerd. ESMTP introduceerde meer werkwoorden zoals EHLO, AUTH enzovoort.

 

MTA

MTA is het programma dat verantwoordelijk is voor het overbrengen van e-mails van de ene computer naar de andere. Zowel de afzender als de ontvanger hebben een MTA nodig om op hun e-mailprovider te worden uitgevoerd.

Na validatie en ontvangst van een e-mail van de e-mailclient, stuurt de MTA deze e-mail als tekstdocument naar het MTA-programma van de ontvanger. Dit MTA-programma wordt uitgevoerd op de server van de e-mailprovider van de ontvanger, zoals Outlook of Gmail. Maar om een computer met een andere computer te laten verbinden op het internet, moet deze het internetadres kennen, dat wil zeggen: het IP-adres (internetprotocol), bijvoorbeeld 8.8.8.8. Om dit IP-adres te achterhalen, roept de MTA de DNS-server op.

 

DNS

DNS – staat voor Domain Name System. DNS-servers bieden verschillende soorten informatie over de domeinnaam (DNS-records), zoals bijvoorbeeld: TXT-records, MX-records etc.

Dus een applicatie kan zeggen, geef me een ‘A record’ voor het domein “Google.com” en de DNS-server zal vervolgens antwoorden met het IP van Google.com “216.58.220.46”.

Van alle DNS-records is MTA geïnteresseerd in MX-records. MX-records zijn het type DNS-records dat de lijst met servers bevat die verantwoordelijk zijn voor het afhandelen van de inkomende e-mails voor dat specifieke domein.

 

SPAM

De MTA die op de inkomende server draait, accepteert niet zomaar e-mails van elke server, omdat het spam kan zijn. Spam e-mail is mail die zonder toestemming naar de ontvanger wordt gestuurd. Het checken op spam is een ingewikkeld proces waar veel factoren vanaf hangen.

 

Mailbox

Zodra de ontvanger-MTA heeft geverifieerd dat het geen spam is, levert hij de e-mail af in de mailbox die voor die ontvanger is bestemd. De mailbox van de ontvanger is de plaats waar alle e-mails voor een bepaalde gebruiker worden opgeslagen. Meestal maakt het deel uit van het MTA-programma en bevindt het zich op dezelfde server als de inkomende MTA. Het feitelijke gegevensformaat van de mailbox van de ontvanger varieert van MTA tot MTA of van provider tot provider.

 

IMAP

Nu bevindt de mail zich in de mailbox, maar de gebruiker heeft deze nog niet gelezen. De gebruiker moet inloggen op zijn e-mailclient en deze specifieke e-mail openen om deze te lezen. Aan de achterkant maakt de e-mailclient echter verbinding met het MTA-programma van de e-mailprovider, downloadt deze e-mail en slaat deze op in lokale opslag. Deze communicatie verloopt niet via SMTP maar via IMAP. IMAP is ook een taal (protocol) zoals SMTP. In tegenstelling tot SMTP wordt IMAP gebruikt om e-mails te ontvangen. Er is een ander protocol dat kan worden gebruikt om e-mails te ontvangen, genaamd POP – Post Office Protocol. IMAP is echter beter en nieuwer dan POP.

De meeste e-mailgebruikers configureren hun client met IMAP. Het grote verschil tussen POP en IMAP is dat POP alle e-mails van de server verwijdert zodra ze zijn gedownload. Terwijl IMAP alle e-mails downloadt en tegelijkertijd een kopie op de server achterlaat.

 

De e-mailclient (Outlook, Gmail enz.)

De e-mailclient is een programma dat de gebruiker helpt bij het ontvangen, opstellen, verzenden en andere e-mailgerelateerde taken. Het is ook mogelijk om e-mails te verzenden zonder een e-mailclient te gebruiken. U logt bijvoorbeeld in op uw Gmail- of Outlook-account en verzendt e-mail. Deze keer praat de applicatie van de provider (Gmail, Outlook, enz.) Met de MTA’s in plaats van dat de e-mailclient met MTA praat.

Dus de volgende keer dat u een e-mail verzendt, weet u hoe het werkt, en bent u blij dat u dit alles met één klik op de knop kan doen.