Elke website-eigenaar zou de verantwoordelijkheid moeten nemen voor het waarborgen van de veiligheid van zijn bezoekers, maar helaas zijn sommige websites gewoon niet veilig. Een onveilige website kan malware verspreiden, uw gegevens stelen, spam verzenden en meer. Om uzelf en uw persoonlijke gegevens te beschermen, is het belangrijk om te weten dat een website uw veiligheid serieus neemt, maar hoe weet u dat? Zoek naar deze vijf signalen dat een website veilig is:

 

1. Zoek naar de “S” in HTTPS of het slotje in de adresbalk

Als HTTPS bekend klinkt (wat het zou moeten zijn) – veel URL’s beginnen met “https” in plaats van alleen “http” om aan te geven dat de website versleuteld is. Deze beveiliging wordt geboden door een SSL-certificaat, dat gevoelige informatie beschermt die op die site wordt ingevoerd terwijl deze van de site naar een server gaat. Zonder een SSL-certificaat is die informatie zichtbaar en gemakkelijk toegankelijk voor cybercriminelen. Het is belangrijk op te merken dat HTTPS niet het enige is dat een website kan of zou moeten doen om zijn bezoekers te beschermen, maar het is een goed teken dat de website-eigenaar om uw veiligheid geeft. Of je nu inlogt, een betaling uitvoert of gewoon je e-mailadres invoert, controleer of de URL begint met ‘https’. Een andere manier waarop HTTPS herkend kan worden is doormiddel van het slotje welke aan de linkerzijde van de adresbalk wordt getoond. Een gesloten slotje duidt aan dat het om een geldige HTTPS-verbinding gaat. Meer informatie over het slotje in de adresbalk vindt u hier.

 

2. Controleer het privacybeleid van een website

Het privacybeleid van een website moet duidelijk aangeven hoe uw gegevens worden verzameld, gebruikt en beschermd door de website. Bijna alle websites zullen er een hebben, omdat ze vereist zijn door de gegevensprivacywetgeving in landen als Australië en Canada, en er zijn zelfs strengere regels ingevoerd in de EU. Een privacybeleid geeft aan dat de website-eigenaar deze wetten naleeft en ervoor zorgt dat zijn website veilig is. Zorg ervoor dat u er een zoekt en deze leest voordat u uw informatie aan een website geeft.

 

3. Zoek naar contactgegevens

Als het vinden van de contactgegevens van een website ervoor zorgt dat die site u betrouwbaarder lijkt, bent u niet de enige. Uit een enquête onder websitebezoekers bleek dat 44 procent van de respondenten een website verlaat zonder telefoonnummer of andere contactgegevens. Idealiter zal een veilige website duidelijk een e-mailadres, een telefoonnummer, een fysiek adres, indien van toepassing, een retourbeleid en socialemedia-accounts tonen. Deze bieden niet per se bescherming, maar ze geven aan dat er waarschijnlijk iemand is die u kunt bereiken als u hulp nodig heeft.

4. Controleer hun vertrouwenszegel (Trust badge)

Als je een pictogram ziet met de woorden ‘Veilig’ of ‘Geverifieerd’, is dit waarschijnlijk een vertrouwenszegel. Een vertrouwenszegel geeft aan dat de website samenwerkt met een beveiligingspartner. Deze zegels zijn vaak een indicatie dat een site HTTPS-beveiliging heeft, maar ze kunnen ook andere veiligheidsfuncties aangeven, zoals de datum sinds de laatste malwarescan van de site.

Hoewel 79 procent van de online shoppers verwacht een vertrouwenszegel te zien, is de aanwezigheid van zo’n zegel niet voldoende. Het is ook belangrijk om te verifiëren dat de badge legitiem is. Gelukkig is het gemakkelijk te doen: klik gewoon op de badge en kijk of u naar een verificatiepagina gaat. Dit bevestigt dat de site samenwerkt met dat specifieke beveiligingsbedrijf. Het kan geen kwaad om ook zelf onderzoek te doen naar het bedrijf dat de badge levert!
Als een vertrouwenszegel legitiem is, klikt u erop om naar een pagina te gaan die de authenticiteit van dat zegel verifieert.

 

5. Herken de tekenen van website-malware

Zelfs als een website een SSL-certificaat, een privacybeleid, contactgegevens en een vertrouwensbadge heeft, is het nog steeds mogelijk dat de website niet veilig als deze geïnfecteerd is met malware. Maar hoe weet u of een website is geïnfecteerd met malware? Let op de tekenen van deze veelvoorkomende aanvallen:

Defacements. Deze aanval wordt gemakkelijk opgemerkt: cybercriminelen vervangen de inhoud van een site door hun naam, logo en / of ideologische afbeeldingen.
Verdachte pop-ups. Pas op voor pop-ups die bizarre beweringen doen – ze proberen u waarschijnlijk te verleiden op ergens te klikken om vervolgens malware te downloaden.

Kwaadaardige omleidingen. Als u een URL typt en wordt omgeleid naar een andere site – vooral een site die er verdacht uitziet – bent u getroffen door een kwaadwillende omleiding. Ze worden vaak gebruikt in combinatie met phishing-kits.

Malvertising. Sommige kwaadaardige advertenties zijn gemakkelijk te herkennen. Ze zien er meestal onprofessioneel uit, bevatten spelling- / grammaticafouten, promoten ‘wondermiddelen’ of schandalen met beroemdheden of bevatten producten die niet overeenkomen met uw browsegeschiedenis. Houd er rekening mee dat legitieme advertenties ook kunnen worden geïnjecteerd met malware, dus wees voorzichtig bij het klikken op advertenties.

Phishing-kits (phishing). Phishingkits zijn websites die vaak bezocht worden. Bijvoorbeeld websites van banken. Deze worden nagebootst om gebruikers te misleiden tot het overhandigen van gevoelige informatie. Ze lijken misschien legitiem, maar vaak zijn het spelling- en grammaticafouten die dit soort websites verraden.

SEO-spam. Het verschijnen van ongebruikelijke links op een site, vaak in de commentarensectie onder een blog, is een zeker teken van SEO-spam.
Waarschuwingen vanuit zoekmachines. Sommige populaire zoekmachines scannen websites op malware en plaatsen een waarschuwing op die site als deze is geïnfecteerd met malware.

 

Conclusie

Het is jammer dat niet elke website betrouwbaar en veilig is, maar laat dat u er niet van weerhouden om het internet over te surfen – doe het gewoon veilig! Het simpelweg herkennen van een veilige website kan al een heel eind helpen om uw persoonlijke gegevens te beschermen. Een legitieme ‘trust badge’, “https”, een privacybeleid en contactgegevens zijn allemaal goede tekenen dat een website veilig is!