Webdesign is tegenwoordig steeds minder statisch. Scrolling-effecten nemen het over en zal je vaker terugzien op de meer interactieve websites. Het gebruik en de implementatie van scrolling-effecten is de laatste jaren steeds populairder geworden.

Hieronder worden enkele gebruiksscenario voor scroll-effecten uitgelegd.

1. Blijven scrollen

Als u wilt dat uw gebruikers langer op de webpagina blijven, kan het toevoegen van enkele scroll-effecten gebruikers intrigeren om te verkennen en te blijven scrollen. Vooral voor lange en saaie inhoud kunnen scrolleffecten ervoor zorgen dat ze betrokken blijven en meer tijd op uw pagina doorbrengen.

 

 

2. Het ‘breken’ van de inhoud

Als u inhoud in een paar secties wilt opsplitsen, geeft het toevoegen van een overgang aan de nieuwe sectie gebruikers een visuele onderbreking. Het suggereert dat een sectie eindigt en een nieuwe begint.

 

3. Driedimensionaal navigeren

Scrollen geeft een andere dimensie aan dingen. Het is niet alleen verticaal op en neer, je kunt in- / uitzoomen of zelfs in een object kruipen. Op deze manier kan je een driedimensionale ervaring creëren.

 

4. Je ogen laten leiden

Menselijke ogen worden aangetrokken door bewegende objecten. Wanneer u de volgorde wijzigt waarin verschillende inhoud wordt weergegeven, kunt u de aandacht van de gebruikers richten op waar u ze naar wilt laten kijken.

 

5. Bevroren elementen

Niet alleen bewegingen kunnen worden getriggerd door te scrollen, maar elementen kunnen ook worden bevroren ​​bij het scrollen op de pagina. Zo kunnen gebruikers in dezelfde sectie blijven terwijl er meer inhoud voorbij komt.

 

6. Omhoog of omlaag schalen van elementen

Het veranderen van de grootte en schaal van een object kan de focus verschuiven en de volgende inhoud introduceren. Met versoepeling van de overgang kan het nog rustgevender overkomen.

 

7. Verhaallijn

Door scrollen te gebruiken om door een pad of verhaallijn te navigeren, krijgen gebruikers controle over de reis. Op deze manier wordt de inhoud gemakkelijker verteerbaar en leuker om mee te communiceren.

 

8. Parallax

Parallax is een zeer populaire techniek bij het bouwen van een interactieve webpagina. Het zorgt voor een zeer overtuigende driedimensionale ervaring met diepte. Door de bewegingssnelheid van verschillende lagen van achteren naar voren te regelen, bootst het na hoe objecten er echt uitzien wanneer gebruikers de kijkhoek wijzigen.

 

Conclusie

Er zijn talloze opties op het gebied van scroll-effecten. Nu je de verschillende scroll-effecten weet, zal je deze ook eerder herkennen bij het bezoeken van een website.