Houd je je bezig met film en/of fotografie? Dan is de term kleurcorrectie je waarschijnlijk niet onbekend. Kleurcorrectie wordt toegepast in film en fotografie om een bepaalde stijl en consistentie te creëren. Ook wordt kleurcorrectie toegepast wanneer de kleuren op beeld heel anders overkomen dan in de werkelijkheid. Klinkt handig, maar hoe pas je dit in de praktijk precies toe en wat zijn dingen waar je op moet letten? We leggen het je graag uit.
Het verschil tussen kleurcorrectie en kleurgradatie
Allereerst het verschil tussen kleurcorrectie en kleurgradatie. Twee termen die gemakkelijk met elkaar verward kunnen worden. Toch hebben ze beide een andere betekenis. Waar kleurcorrectie gericht is op het bijstellen van kleuren, is kleurgradatie gericht op het kleurenschema dat in een foto of video wordt gebruikt. Deze kleuren vormen als het ware een soort filter en versterken daarmee de sfeer en emotie van het beeld.
Het instellen van de witbalans
Nu je weet wat het verschil tussen kleurcorrectie en kleurgradatie is, gaan we in op de praktische aspecten van het creëren van de juiste kleur. Omdat kleuren op beeld anders over kunnen komen, is het belangrijk om vooraf een witbalans in te stellen. De witbalans betekent eigenlijk dat wat wit is in de echte wereld, op beeld ook daadwerkelijk als wit wordt ervaren. Als dit goed is ingesteld, zullen ook de andere kleuren meer met de werkelijkheid overeenkomen. Helaas voorkomt het instellen van de witbalans dit probleem niet helemaal en zullen sommige kleuren op beeld toch anders overkomen. Hierin biedt kleurcorrectie uitkomst.
Het instellen van de kleurtemperatuur
De kleurtemperatuur is afhankelijk van het type lichtbron dat je gebruikt tijdens het maken van het beeld. Warm licht zorgt voor een lage kleurtemperatuur en koel licht juist voor een hoge kleurtemperatuur. De lichtbronnen die het meest gebruikt worden in fotografie, zijn daglicht, kunstlicht en schaduw. Deze hebben allemaal een eigen kleurtemperatuur. Zo heeft kunstlicht de laagste kleurtemperatuur en schaduw de hoogste. Om de juiste kleuren in beeld te krijgen, is het belangrijk om de instellingen op de camera aan de kleurtemperatuur van de lichtbron aan te passen. Een camera kan dit zelf namelijk maar tot op een beperkte hoogte vaststellen.
Maar wat doe je wanneer er in een ruimte meerdere lichtbronnen zijn? In dat geval kun je de kleurtemperatuur het beste afstemmen op het belangrijkste object in het beeld. De kleurtemperatuur van de rest van het beeld, kun je naderhand aanpassen met een kleurcorrectieprogramma, zoals Lightroom.
De psychologie van kleur
Dat kleuren een hoop kunnen doen met de sfeer en uitstraling van een beeld, mag duidelijk zijn. Iedere kleur roept namelijk een bepaalde emotie op. Wil je met een foto of video een bepaalde sfeer creëren? Probeer dan eens te spelen met de kleurgradatie of achtergrondkleur. Hieronder leggen we per kleur uit welke emoties dit oproept.
Grijstinten
Grijstinten roepen een somber gevoel op, denk maar aan het beeld van een grijze lucht. Het wordt vaak geassocieerd met verveling, veroudering en verdriet. Toch is dit niet het enige waar grijs voor staat. Grijs staat namelijk ook voor neutraliteit en onpartijdigheid. Een situatie niet zwart of wit zien.
Groen
Wil je een beeld voorzien van een kalme, rustige uitstraling? Kies dan voor groen. De kleur groen wordt geassocieerd met de natuur, harmonie en balans. Ook is groen de kleur van ontwikkeling en staat het voor jong, vers en een nieuw leven.
Blauw
Blauw staat voor sereniteit en vertrouwen. Het is de kleur van de lucht, de zee en koelte en wordt vaak geassocieerd met diepte en stabiliteit. Het staat voor loyaliteit, wijsheid en zelfvertrouwen.
Rood
Rood is een interessante kleur, waarin veel emoties samenkomen. Denk aan passie, warmte, woede, vurigheid, liefde, strijd en kracht. Extreme emoties die leven brengen in iedere situatie.
Paars
Paars is een krachtige kleur en wordt gebruikt voor het creëren van een spirituele of holistische uitstraling. Ook wordt paars geassocieerd met luxe, stijl en rijkdom.
Complementaire kleuren
Om een kleur extra sterk naar voren te kunnen laten komen, wordt vaak gebruikgemaakt van een complementaire kleur. Complementaire kleuren zijn kleuren die tegenover elkaar staan in de kleurencirkel. Deze kleuren zijn het uiterste van elkaar en versterken daarmee elkaars effect. Zo zijn warme kleuren als oranje, rood en geel de oponenten van koele kleuren, zoals blauw, paars en groen. Wanneer je in een beeld dus bijvoorbeeld een geel object extra op wilt laten vallen, kun je dit doen door een paarse achtergrond te gebruiken. Met name in films wordt veel gebruikgemaakt van dit soort kleurtegenstellingen.
Maak jij op jouw website veel gebruik van foto en video? Probeer deze kleurcorrectie en kleurgradatie tips eens toe te passen.