Wat is een domeinnaam?

Simpel gezegd is een domeinnaam het adres dat u in de adresbalk van een websitebrowser typt om naar een website te navigeren.

De domeinnaam voor Google is bijvoorbeeld www.google.nl

De domeinnaam voor deze website is www.verbeterjewebsite.nl

Een domeinnaam is uniek voor elke website (net als een vingerafdruk) en kan niet worden gedeeld tussen verschillende websites.

 

Zijn domeinnamen en websites afzonderlijke dingen?

Beschouw een domeinnaam als uw telefoonnummer en een website als uw telefoon. Terwijl ze zijn verbonden, zijn het toch afzonderlijke items.

U kunt uw telefoon (website) op elk moment wijzigen en toch uw bestaande telefoonnummer (domeinnaam) behouden en gewoon verbinden met uw nieuwe telefoon (nieuwe website).

Of u kunt uw telefoonnummer (domeinnaam) verplaatsen naar een andere telefoonserviceprovider (domeinnaamregistrar) en het nog steeds verbonden houden met uw bestaande telefoon (uw website).

Bent u in de war? Hier twee simpele voorbeelden:

  • U kan een nieuwe domeinnaam kopen (laten we zeggen www.nieuwedomeinnaam.nl) en deze koppelen aan een bestaande website onder: www.oudedomeinnaam.nl. De inhoud van deze website verandert niet. Maar de website krijgt de nieuwe domeinnaam: www.nieuwedomeinnaam.com, in plaats van www.oudedomeinnaam.nl.
  • U kan elders een geheel nieuwe website bouwen, en www.mijndomeinnaam.com van deze website loskoppelen en opnieuw verbinden met de nieuwe website die u elders heb gebouwd of heeft laten bouwen. Dus wanneer u het webadres typt, wordt u naar de nieuwe website verwezen.

Wat u hieruit kunt opmaken is dat uw domeinnaam niet permanent vastzit aan een specifieke website. U kunt de verbinding verbreken en opnieuw verbinden met elke andere website die u maar zou willen. Houd er echter rekening mee dat de domeinnaam slechts met 1 enkele website tegelijk kan worden verbonden.

Gratis en betaalde domeinnamen

Er zijn gratis domeinnamen die u kunt verkrijgen van verschillende websitebouwers die u gebruikt, zoals, WordPress.com, Wix etc.

Om meer specifiek te zijn, geven deze websitebouwers u een “subdomein”. Een subdomein ziet er ongeveer zo uit:

  • uwdomeinnaam.verbeterjewebsite.nl

Een gratis subdomeinnaam is niet altijd een goede keuze – vooral als u een bedrijf voor de lange termijn wilt opbouwen met uw eigen unieke branding.

Om deze twee belangrijke redenen wilt u het gebruik van gratis subdomeinen vermijden:

U bent niet de eigenaar van het subdomein. Hoewel het gratis te gebruiken is, bezit u het niet. De websitebouwer is eigenaar van de subdomeinnaam. Als u ooit besluit over te stappen naar een andere serviceprovider, kan de domeinnaam niet worden verplaatst.

Een subdomein is een extensie van het eigen domein van de serviceprovider. Aan het einde van de domeinnaam staat de naam van de serviceprovider. Als we bijvoorbeeld het subdomein van Verbeter je website gebruiken, is het webadres uwdomeinnaam.verbeterjewebsite.nl in plaats van uwdomeinnaam.nl.

Dit is de reden waarom wij u altijd aanbevelen een domeinnaam te kopen die u vervolgens volledig bezit of onder ons beheer laat. Tevens helpt een eigen domeinnaam voor branding.

De kosten voor een domeinnaam per jaar verschilt per extensie (een extensie wil zeggen: .nl, .com, .eu, .net etc).

De prijzen welke Verbeter je website hanteert voor domeinnamen zijn als volgt:

  • Één .nl, .eu, of .be domein bedraagt €9,95 per jaar
  • Één .com domein bedraagt €19,95 per jaar

 

Hebben domeinnamen met .com altijd de voorkeur?

Over het algemeen zijn we van mening dat mensen de voorkeur geven aan meer populaire Top Level Domains (“TLD”), zoals .com, .org, .net. Of zelfs TLD’s die landspecifiek zijn (zoals .nl voor Nederland of .be voor België), wat goed is voor bedrijven die lokale klanten targetten.

Denk niet te lang na over dit selectieproces. Probeer de domeinnaam te matchen met uw bedrijfsnaam, omdat dit helpt bij uw branding.

 

Domeinnaam vastleggen? Neem contact met ons op.