Wij krijgen regelmatig de vraag wat het verschil is tussen een domeinnaam en webhosting. Veel mensen weten niet dat dit twee verschillende dingen zijn. In deze blogpost leggen we het verschil uit tussen een domeinnaam en webhosting.

Wat is een domeinnaam?

Domeinnaam is het adres van uw website dat mensen in de URL-balk van de browser typen om uw website te bezoeken. Met andere woorden, als uw website een huis was, dan is uw domeinnaam het adres.

Laten we nu eens kijken naar de gedetailleerde uitleg.

Internet is in feite een gigantisch netwerk van computers die met elkaar zijn verbonden. Om ze gemakkelijk te kunnen identificeren, wordt aan elke computer een reeks nummers toegewezen, dit is een IP-adres. Een IP-adres is een combinatie van cijfers gescheiden door punten. IP-adressen zien er doorgaans als volgt uit:

66.249.66.1

Computers hebben geen probleem om deze nummers te identificeren en te onthouden. Het is echter onmogelijk voor mensen om deze nummers te onthouden en te gebruiken om verbinding te maken met websites op internet. Om dit probleem op te lossen, werden domeinnamen uitgevonden. Een domeinnaam kan woorden bevatten waardoor het gemakkelijk is om websiteadressen te onthouden. Als u nu een website op internet wilt bezoeken, hoeft u geen reeks cijfers te typen. In plaats daarvan kunt u een gemakkelijk te onthouden domeinnaam typen, bijvoorbeeld verbeterjewebsite.nl.

Wat is webhosting?

Webhosting is de plek waar alle bestanden van uw website leven. Het is als de thuisbasis van uw website waar deze daadwerkelijk leeft. Een goede manier om hier over na te denken, is dat als de domeinnaam het adres van uw huis was, dan is webhosting het daadwerkelijke huis waarnaar het adres verwijst. Alle websites op internet hebben webhosting nodig. Wanneer iemand uw domeinnaam in een browser invoert, wordt de domeinnaam vertaald naar het IP-adres van de computer van uw webhostingbedrijf. Deze computer bevat de bestanden van uw website en stuurt die bestanden terug naar de browsers van de gebruikers.

Hoe zijn domeinnamen en webhosting aan elkaar gerelateerd?

Domeinnamen en webhosting zijn twee verschillende services. Ze werken samen om websites toegankelijk te maken. In feite is een domeinnaamsysteem als een enorm adresboek dat voortdurend wordt bijgewerkt. Achter elke domeinnaam staat een adres van de webhostingservice die de bestanden van de website opslaat. Zonder domeinnamen zullen mensen uw website niet kunnen vinden en zonder webhosting kunt u geen website bouwen en opslaan op het internet.

Wat heb ik nodig om een ​​website te bouwen? Domeinnaam of webhosting?

Om een ​​website te bouwen heeft u zowel een domeinnaam als een webhostingaccount nodig. Als u alleen een domeinnaam koopt, heeft u alleen het recht om die specifieke domeinnaam te gebruiken voor een bepaalde periode (meestal 1 jaar). U heeft webhosting nodig om de bestanden van uw website op te slaan. Nadat u hosting heeft aangeschaft, moet u uw domeinnaaminstellingen bijwerken en deze naar uw webhosting verwijzen. U kunt ook zowel het domein als de hosting bij hetzelfde bedrijf kopen. Zodra u hosting heeft aangeschaft en uw domeinnaam heeft geregistreerd, kunt u uw website laten bouwen.

Moet ik ze samen kopen? Of kan ik ze apart kopen?

U kunt een domeinnaam en webhosting kopen bij twee verschillende bedrijven. In dat geval moet u uw domeinnaam echter naar uw webhostingbedrijf verwijzen. Als u uw domeinnaam en webhosting bij hetzelfde bedrijf aanschaft, hoeft u de domeinnaaminstellingen niet te wijzigen. Het is dus gemakkelijker om beide services onder hetzelfde dashboard te beheren en te verlengen.

Bent u geïnteresseerd in het aanschaffen van een domeinnaam en/of webhosting? Verbeter je website biedt ook domeinnamen en webhosting aan, ga voor meer informatie naar https://verbeterjewebsite.nl/diensten/hosting-en-onderhoud/