Contact? info@verbeterjewebsite.nl
4 minuten leestijd

De voordelen van dark mode

Roy Kooiman

Roy Kooiman

Eigenaar

Het verbetert de levensduur van je batterij, is minder belastend voor je ogen en schijnt zelfs goed te zijn voor je gezondheid. We hebben het over dark mode. Hoe zit dit precies en waarom is het zo populair? Wij leggen het je graag uit.

Wat is dark mode?

Mocht je nu denken, dark mode wat is dat eigenlijk precies? Laten we allereerst even teruggaan naar de basis. Dark mode is een scherminstelling waarbij een donkere achtergrondkleur en een lettertype in een contrasterende, lichtere kleur wordt gebruikt. Deze instelling wordt vandaag de dag aangeboden in de meeste browsers en apps. Maar deze optie bestaat nog niet heel erg lang. We nemen je mee in de geschiedenis.

De geschiedenis van dark mode

De term dark mode mag dan tamelijk nieuw zijn. Het uiterlijk is dat niet. Ten tijden van de allereerste computers was dark mode – wat ook wel nachtmodus wordt genoemd – namelijk de standaard instelling.

De techniek achter computers veranderde snel en in de jaren 90 waren bijna alle computers uitgerust met low-resolution LCD schermen. Hiermee was een licht lettertype lastiger te lezen op een donkere achtergrond. Na de millenniumwisseling werden LCD schermen de norm voor zowel computers als laptops. Deze ontwikkeling leidde vervolgens tot de ontwikkeling van LED schermen, waar een preciezer backlight voor nodig was.

Fast forward naar vandaag de dag, waar vele ontwikkelingen hebben geleid tot de komst van schermen van zeer goede kwaliteit, zoals OLED. Dit soort schermen kunnen niet alleen donkere tinten goed weergeven, maar besparen ook nog eens daadwerkelijk energie in dark mode.

Het ontstaan van de dark mode trend

Het precieze moment waarop dark mode een trend werd, is lastig te bepalen. Bedrijven als YouTube en Twitter bieden de dark mode optie voor hun mobiele apps namelijk al jaren. 

Echter was er een snelle opkomst van deze trend te zien toen in 2016 Windows en in 2018 Apple de dark mode optie aan ging bieden. Toen niet veel later de optie ook op mobiele telefoons beschikbaar werd, konden andere bedrijven niet meer achter blijven en werd de optie massaal aangeboden in devices en apps, zoals Instagram en Facebook.

Het is hierbij wel belangrijk om te vermelden dat de dark mode optie in bepaalde apps, zoals Instagram, niet in de app zelf aan te zetten is. Dit is namelijk afhankelijk van de instellingen van jouw telefoon. Pas wanneer je jouw telefoon in de algemene instellingen switcht naar dark mode, zal ook Instagram in donkere tinten weergegeven worden.

De voordelen van dark mode

Na alle jaren waarin light mode de norm is geweest, voelde het aanbreken van de dark mode trend, als het begin van een nieuw tijdperk. En al spreken we in dit artikel over de dark mode ‘trend’, een echte trend is het eigenlijk niet. Dark mode is namelijk here to stay.

Het gebruik van dark mode biedt bewezen voordelen. Zo blijven klanten langer hangen op een website die gebruik maakt van dark mode, versnelt het je leestempo en is het beter voor je ogen. Daarnaast heeft het gebruik van dark mode een positief effect tijdens activiteiten zoals, een proofreading en coderen en gaat de batterij van de device dankzij dark mode tot wel 60% langer mee.

Doordat we veel tijd achter onze computer en telefoon doorbrengen, consumeren we op een dag heel wat blauw licht. Het is bewezen dat dit blauwe licht de aanmaak van melatonine (het slaaphormoon) vermindert, waardoor je meer moeite kunt hebben om in slaap te vallen. Doordat dark mode blauw licht aanzienlijk vermindert, is er een verband gevonden tussen het gebruik van dark mode een een aanzienlijke betere ooggezondheid én bevorderde slaap.

Ook al is er nog onvoldoende onderzoek naar gedaan, zijn onderzoekers tot de bevinding gekomen te lange blootstelling aan light mode in verband gebracht kan worden met bijziendheid. Het schijnt zelfs zo te zijn dat dark mode beter is voor sommige mensen met slechtziendheid, maar ook hier moet nog meer onderzoek naar worden gedaan.

De populariteit van dark mode

Je kunt wel stellen dat dark mode de afgelopen jaren in rap tempo populair is geworden. In een onderzoek onder 250 mensen bleek meer dan 82% gebruik te maken van dark mode. Dark mode is namelijk niet alleen rustiger aan je ogen, het wordt wat betreft het uiterlijk door veel mensen ook als eleganter en mooier gezien. Steeds meer apps en devices bieden daarom de mogelijkheid aan om te switchen tussen de twee verschillende modussen.

Dark mode op jouw website

Zoals je inmiddels waarschijnlijk zult begrijpen, biedt dark mode dus vele voordelen. Zo ook voor jouw website. Zo geeft het de bezoeker een rustige en gebruiksvriendelijke ervaring, heeft het een luxueuze en moderne uitstraling en houdt het rekening met de verschillende voorkeuren van jouw bezoeker.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om jouw gehele website in dark mode te maken, maar je kunt er ook voor kiezen om je bezoeker de optie te geven hier gebruik van te maken. In dit geval blijft light mode de ‘normale variant’ en kan de gebruiker aan de hand van zijn of haar voorkeuren kiezen voor dark mode. Ook is het een mogelijkheid om je website automatisch op dark mode over te laten gaan na een bepaald tijdstip. Zo zijn er bedrijven die hun website na 10 uur ‘s avonds automatisch aanpassen naar dark mode, omdat dit door de meeste gebruikers ‘s avonds als prettiger wordt ervaren.

Hoe pas je dark mode toe?

Wanneer je besluit over te stappen op dark mode is het van belang dat je website zijn primaire kleuren behoudt. Hierdoor behoudt je website dezelfde uitstraling en heeft de dark mode functie geen negatieve invloed op jouw brand identiteit. De primaire kleuren vindt je bijvoorbeeld in de knoppen en kopjes. Bij dark mode worden de lichte kleuren vervangen voor donkere kleuren. Vraag jezelf dus af voor welke kleuren je de lichte onderdelen wilt vervangen. Als laatste stap toets je het design van jouw website aan de hand van een contrast ratio, om er zeker van te zijn dat de website z’n gebruiksvriendelijkheid behoudt.

Sluit jij je ook aan bij ‘the dark side’?

Was dit artikel nuttig?
JaNee