Contact? info@verbeterjewebsite.nl
3 minuten leestijd

Backlinks: de bouwstenen van sterke SEO

Roy Kooiman

Roy Kooiman

Eigenaar

Backlinks zijn van groot belang voor een sterke SEO positie. Hoe dit precies zit en hoe je
aan kwalitatieve backlinks naar jouw website komt? We leggen het uit aan de hand van dit artikel.

Wat zijn backlinks?

Backlinks, ook wel inbound links genoemd, zijn hyperlinks die vanuit andere websites naar een website linken. Deze links kunnen leiden naar de homepage van de website, maar ook naar specifieke pagina’s. Backlinks zijn van belang voor de SEO-positie van een website. Hoe meer verschillende backlinks naar een website leiden, hoe groter de autoriteit en daarmee de zichtbaarheid van de website. Backlinks vormen dan ook een zeer effectieve tool voor het laten groeien van het verkeer naar een website. Zoekmachines zien backlinks namelijk als een aanbeveling vanuit andere websites. Ze tonen de relevantie van een pagina. Al speelt het soort website dat de backlink plaatst ook een rol. Zo zijn backlinks vooral waardevol wanneer ze afkomstig zijn van kwalitatief goede websites binnen jouw branche. Dit soort backlinks kunnen de positie in de zoekresultaten versterken en daarmee bijdragen aan het bereiken van potentiële nieuwe klanten.

Een backlink afkomstig van een onduidelijke en kwalitatief minder goede website is daarentegen een stuk minder waard en zal weinig doen voor de vindbaarheid van je website. Focus je daarom enkel op het genereren van kwalitatieve backlinks.

De invloed van backlinks op SEO

Zoals we net al kort aangaven, spelen backlinks een grote rol binnen de SEO van een website. Hieronder lichten we de invloed van backlinks op SEO verder toe:

Relevantie

Backlinks worden door zoekmachines beschouwd als een teken van de autoriteit en relevantie van een website. Ze worden gezien als een betrouwbaar domein binnen een bepaalde niche.

Zichtbaarheid

Backlinks vergroten de zichtbaarheid van je website op twee manieren. Zo zorgen backlinks voor een hogere positie in de zoekresultaten en is je website zichtbaar op de websites die naar jouw domein linken. Deze vergrote zichtbaarheid kan leiden tot meer bezoekers, en daarmee meer potentiële klanten.

Indexering

Ook voor het ontdekken en indexeren van een website spelen backlinks een rol. Hoe meer backlinks naar een website leiden, hoe sneller de website geïndexeerd zal worden. Ook dit draagt bij aan het vergroten van de zichtbaarheid.

Betrouwbaarheid

Niet alleen zoekmachines, maar ook bezoekers zien backlinks als een teken van relevantie. Wanneer een bezoeker vanuit een kwalitatieve website naar een bepaalde website wordt geleid, zal dit automatisch voor een hogere mate van vertrouwen zorgen. Hierdoor zullen potentiële klanten sneller geneigd zijn de website te bezoeken.

Backlinks genereren

Je begrijpt nu het belang van backlinks, maar nu is de vraag: hoe kom je eraan? Dat kan op verschillende manieren. Hieronder lichten we enkele toe.

Organische backlinks

Organische backlinks verkrijg je door middel van waardevolle content. Denk hierbij bijvoorbeeld aan blogs, whitepapers, inspirerende video’s en webinars. Zorg ervoor dat deze content onder de aandacht komt, door het actief te promoten en onder de aandacht te brengen bij je doelgroep. Het verkrijgen van organische backlinks vereist de nodige tijd en geduld. Toch is het de moeite waard hierin te investeren. Organische backlinks zijn in de ogen van zoekmachines namelijk de meest waardevolle links.

Backlinks via gesponsorde content

Heb je niet de tijd of geduld om te investeren in organische backlinks? Dan is het ook een mogelijkheid om voor gesponsorde content te kiezen. Gesponsorde content is betaalde content op andere platforms, Hierin promoot je jouw dienst of product en vergroot je hiermee je zichtbaarheid. Dit zorgt voor een verhoogde autoriteit en leidt tot meer bezoekers naar je website.

Om gesponsorde content te kunnen plaatsen kun je natuurlijk zelf contact opnemen met publishers, maar je kunt ook gebruik maken van verschillende platforms die hiervoor opgericht zijn. Dit soort platforms brengt publishers en adverteerders op een laagdrempelige manier met elkaar in contact.

Backlinks zijn cruciaal

Kortom, backlinks zijn cruciaal voor een goed vindbare website. Ze zorgen niet alleen voor een betere zichtbaarheid, maar ook voor een verhoogde mate van betrouwbaarheid. We hebben je in dit artikel een aantal tips gegeven over de manier waarop je backlinks kunt genereren. Meer weten over backlinks? Neem contact met ons op.

Was dit artikel nuttig?
JaNee